ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Здравство

ЈОД – РЕЦЕПТ ЗА ДУГОВЕЧНОСТ

Редакција ТВ Бачка | 30. april 2021. | 10:02 | Здравство

ЈОД – РЕЦЕПТ ЗА ДУГОВЕЧНОСТ

Резултати студије Randers-Skagen објављене на сајту The National Center for Biotechnology Information, доказују да је исхрана богата јодом директно повезана са дуговечношц́у код старијих људи. Испитаници су праћени 20 година. Садржај јода у води у Скагену је 70 пута већи него у Рандерсу (139 микрограма наспрам 2 микрограма). Смртност је праћена до 2017. године. Живот у Скагену препуном јода упућује на дужи животни век својих становника. Живот у средини богатој јодом може бити кључ за дуговечност.

Одавно је познато да јод убија вирусе И бактерије.  Оно што многи не знају јесте да је ЈОД есенцијални минерал који наше тело не може произвести. Јод мора бити обавезан у свакодневној исхрани. Највише га има у алгама, морској риби и кухињској соли. Он смањује оксидативни стрес (слободне радикале) који настају у имунолошкој борби организма а имунолошки систем зависи од правилног метаболизма. За метаболизам је одговорна ститаста злезда а управо је ЈОД њено гориво.

Последице недостатка јода могу бити умор, депресија, слаба концентрација. Ово су показатељи да имате проблем с недостатком јода: осећате се уморно, почели сте заборављати, депресивни сте и анксиозни, срце спорије куца. Проблеми са штитњачом могу имитирати бројне психијатријске поремец́аје који се крец́у од депресије, анксиозности, па чак и психозе.

Једина ефикасна превенција је довољан унос јода. Повећајте унос јода. Јапанци дневно уносе 1-3 мг.

Ostale vesti iz ove kategorije