ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Култура

У Етно клубу „Отето од заборава“ чувају културну баштину Куцуре

Редакција ТВ Бачка | 19. april 2021. | 13:21 | Култура

У Етно клубу „Отето од заборава“ чувају културну баштину Куцуре

На главној улици у Куцури смештена је Етно кућа, практично прави мали музеј у ком се чува културна баштина овог места. Поставка је смештена у згради старог парохијалног дома гркокатоличке црквене општине изграђеног 1890. године. О збирци која броји више од 3 и по хиљде експоната, стара се Етно клуб „Отето од заборава“ чији представници негују прошлост три националне заједнице које сложно живе у Куцури – Срба, Мађара и Русина.

О повести Мађара у срцу Бачке успомену чува Мађарска соба такође опремљена свим експонатима који су сведочанство свакодневног живота и народних обичаја. Експонати у Српској соби прикупљани су највише из домова колониста, тако да причају причу о послератном животу досељеника из Босне, али и  традицијама које су донели у Бачку.

Етно кућа у Куцури постоји од 2007. године и забележила је бројне посете из свих крајева наше земље, готово свих земаља Европе и са практично свих континената. У садашњим условима, члановима Етно клуба највише и недостаје инетракција са посетиоцима, па се надају да ће се и то ускоро променити.

Ostale vesti iz ove kategorije