ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Привреда

За комплетну набавку и припрему зимнице потребна просечна пензија

Редакција ТВ Бачка | 10. septembar 2020. | 12:02 | Привреда

За комплетну набавку и припрему зимнице потребна просечна пензија

Да је сезона припреме зимнице увелико почела сведочи ситуација коју смо забележили на пијаци у Врбасу. Паприке, краставци, купус и парадајиз најтраженији су међу артиклима и ретко на којој тезги се не нуде сви или бар неки од тих производа.  Према економским показатељима просечном домаћинству у Србији за зимницу је потребно 200 евра или око 25.000 динара. Тај износ је већи уколико се купује готова зимница, а још је скупље уколико се куповина врши у маркетима. Зато се већина домаћица и одлучује да самостално спреми салате за зиму и друге традиционалне ђаконије, а за то је најпре неопходно посетити пијацу.

Упркос ценама, не полицама шпајзева већ се налазе, или је у плану да се нађу, производи од сезонског воћа и поврћа. За разлику од ранијих врмена, кувани парадајиз или тегле са џемом, пекмезом, слатким, ајваром и куселим краставцима стално су присутне у нашим продавницама. Тако да они који се добро прерачунају могу доћи и до рачунице да им је купивна зимица далеко повољније и исплативије решење у односу на њено прављење.

И за очекивати је да се рецепти за добру зимницу размењују и преносе са старијих на млађе генерације, јер зимница је просто део овдашње традиције. На пијаци у Врбасу паприка се могла наћи по разноврсним ценама. Већ од 30 динара по килограму за оне лошије, па до отприлике 120 динара и више за квалитетније сорте. Краставци су ишли од 60 до 110 динара за килограм. За парадијиз је било потребно издвојити од 60 до 120 динара за кило. Купус је продаван по комаду, односно главици, а цена је била од 20 до 40 динара. Цене се, слажу се и купци и продавци, нису битније мењале у односу на прошлогодишње.

Ostale vesti iz ove kategorije