ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Туризам

Врбаски ловци и њихови гости успешни у „Хајци на врбаску лисицу“

Редакција ТВ Бачка | 19. februar 2020. | 15:45 | Туризам

Врбаски ловци и њихови гости успешни у „Хајци на врбаску лисицу“

У Врбасу се традиционално половином фебруара организује „Хајка на врбаску лисицу“. Пријатно време овог фебруара за дружење и одстрел ове животињске врсте искористили су бројни ловци које окупља Ловачко удружење „Врбас 2018“ и њихови гости из окружења и даљих крајева. Од када је удружење основано, ово је други пут да приређују ову „Хајку“ иако се она у Врбасу одржава већ готово две деценије у организацији врбаских ловаца. 

Више десетина ловаца из свих крајева Бачке, Баната, Срема као и из неколицина њих из централне Србије узело је учешће у овогодишњој „Хајци на врбаску лисицу“. Хајка је почела окупљањем љубитеља лова и природе у Ловачком дому и традиционалним ловачким доручком. Уследили су провера опреме, наоуражања и друге техничке припреме које претходе сваком организованом лову.  Најатрактивнији део је одлазак до ловишта „Провалије“ у северозападном делу врбаског атара и распоређивање учесника „Хајке“ по рубовима шуме одакле крећу у потрагу за лисицом. У надмудривању са лисицом овога пута истакао се ловац из околине Пландишта која за услове лова у Врбасу има искључиво речи хвале. Задовољство ловом у Врбасу и добру сарадњу са овдашњим колегама истичу и ловци из других ловачких друштава.

Још једна успешна „Хајка на врбаску лисицу“ настављена је у ресторанском амбијенту уз паприкаш од срнећег и меса дивље свиње, као и уз музички репертоар. Поред контролисаног одржавања бројности лисица, хајка је прилика за дружење и размену искустава међу спортским ловцима којих је из године у годину све више, што указује на потенцијале за развој ловног туризма на подручју Врбаса.

Да ловство на овим просторима има будућност сведочи значајан број ловаца млађе генарације. Најмлађи међу њима, који је ове године пратио „Хајку“, био је шестогодишњи Василије Шарчевић.

„Хајка на врбаску лисицу“ сада се већ засигурно профилисала као најдуговечнија ловнотуристичка манифестација у Врбасу и најмасовнија по броју ловаца, али у удружењу „Врбас 2018“ имају и друге планове. Од уређења Ловачког дома, чека, проширењ хранилица до израде плана одстрела за ову годину за шта је неопходно пребројавање дивљачи.

Манифестације каква је „Хајка на лисицу“ промовишу врбаска ловишта и стварају предислове за комерцијални лов, за шта већ постоје заинтерсовани спортски ловци. У плану врбаских ловаца је да ускоро приреде „Ловачко вече“ - манифестацију која неће окупљати само ловце већ ће њихову делатност приближити и другим грађанима.

Ostale vesti iz ove kategorije