ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Традиционална прослава Бадњег дана и Божића у Врбасу

Редакција ТВ Бачка | 9. januar 2020. | 18:41 | Друштво

Традиционална прослава Бадњег дана и Божића у Врбасу

Православни верници 6. јануара прославили су Бадњи дан, када званично започиње празновање најрадоснијег хришћанског празника, Божића. Бадњи дан у Врбасу традиционално је протекао у знаку ношења бадњака градским улицама. Од православне цркве у Старом Врбасу, одакле је колона возила кренула, па читавом њеном рутом, поворку са бадњаком дочекивали су грађани који су се окупљали испред својих кућа. Дочекивању поворке са бадњаком придружили су се и ове године запослени Центра за физичку културу „Драго Јововић“. Испред ове установе уприличен је дужи застој колоне возила уз размену честитки и традионално послужење. 

Уз обичај да бадњак обиђе градске улице, у Врбасу и околини обичај је да се најмлађи маскирају и да на Бадње вече обилазе домове и од домаћина и домаћица добијају дарове. Ради се о коринђању које је нарочито распрострањено у Бачкој. Овога пута на врбаском градском тргу у склопу манифестације „Ледени трг“, организовано је украшавање малишана као и такмичење за најлепши костим и маску међу онима који су узели учешће у коринђању.

У порти храма Ваведења пресвете Богородице обављено је освештење бадњака и подела гранчица верницима, а потом је слично било и испред храма Вазнесења Христовог у центру града. Испред оба православна храма у Врбасу освештењу и ложењу бадњака присуствовао је велики број грађана. У поноћ је, као и у свим православним храмовима у којима се придржавају рачунања времена по јулијанском календару, служено Божићно јутрење. Божић је празник окупљања, породице и даривања, а у српском народу прожет је низом аутентичних обичаја који се сада већ прилично разликују у градским и сеоским срединима.

Обележавању Бадњег дана и дочеку Божића, осим цркве, свештенства и верника, прикључила су се и многа удружења грађана. Као и ранијих година, велики број грађана се окупио у насељу Виногради где је такође освештан и упаљен бадњак. У организацији Спортског удружења „Виногради“, служени су кувано вино и чај, а приређен је и ватромет. Празнично расположење владало је у Врбасу и наредна три дана колико се по обичају обележава најрадоснији хришћански празник, Рождество Христово или Божић.

Ostale vesti iz ove kategorije