ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Култура

Споменик гуслама у „граду гусала“ свечано откривен у Врбасу

Редакција ТВ Бачка | 27. decembar 2019. | 20:11 | Култура

Споменик гуслама у „граду гусала“ свечано откривен у Врбасу

У Врбасу је свечано отворен споменик Српским гуслама. Фигура гуслара који пева уз народни инструмент красиће плато испред храма Вазнесења Христовог у центру града. Споменик је подигнут уз подршку Покрајинске владе, а откривајући споменик покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић истакао је да је Споменик српским гуслама посвећен свима који су вековима у колективно сећање урезивали најсветлије узоре и бодрили српски народ да истраје.

Председник Општине Врбас Милан Глушац захвалио се свима који су помогли у подизању споменика и рекао да је споменик печат предака који остављамо потомству. Отварање првог споменика ове врсте у Србији пратила је и беседа академика Матије Бећковића. Споменик је рад вајара Љубисава М. Срдановића.

Певање уз гусле као део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је на листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Предлагачи су били општина Врбас, Савеза гуслара Србије и Гусларско друштво "Вук Мандушић".

Поводом свечаности постављања споменика, у Врбасу је одржано и Гусларско вече у организацији Гусларског друштва "Вук Мандушић". Уз гусларе овог друштва, у програму су учествовали чланови Удружења гуслара "Његош" из Ловћенца, хор "Бачки певачи" и песник Благоје Баковић. Споменик гуслама у Врбасу, споменик је и целокупној српској епској поезији и вишевековној усменој књижевности.

Ostale vesti iz ove kategorije