ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Предавање о алтернативним видовима превоза у склопу „Европске недеље мобилности“

Редакција ТВ Бачка | 18. septembar 2019. | 16:26 | Друштво

Предавање о алтернативним видовима превоза у склопу „Европске недеље мобилности“

Врбас је ове године део „Европске недеље мобилности“, манифестације која од 16. до 22. септембра у 50 држава повезује 2.000 градова и под мотом „Шетајмо заједно“ промовише алтернативе видове превоза.  Прва од активности које се током Европске недеље мобилности одржавају у Врбасу, било је предавање о стратешким документима за унапређење активних облика путовања, пешачења, вожње бицикла и веће употребе јавног превоза. Ово је први пут да се наша општина прикључила овој манифестацији.

Све је већа потреба градова да смање емисије штетних издувних гасова из аутомобила. Стратешки документи у овој област још су необавезујући, али се иде ка томе да у европским земљама постану обавезни. Презентација о једном од стратешких докуманата – Плану урбане мобилности, имала је за циљ да едукујуе присутне о концепту одрживе урбане мобилности.  Због ефеката које имају за наше здравље и квалитет живота, овогодишња Европска недеља мобилности ставља нагласак на безбедно пешачење и бициклизам.

Организатор предавања био је локални Савет за безбедност саобраћаја. Манифестација ће бити настављена организованом групном бициклистичком вожњом градским саобраћајницама, а у петак ће током дана за возила бити затворена главна улица у Врбасу у склопу акције „Дан без аутомобила“.

Ostale vesti iz ove kategorije