ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Трибина у склопу кампање „Жене живе и на селу“ одржана у Куцури

Редакција ТВ Бачка | 11. septembar 2019. | 16:05 | Друштво

Трибина у склопу кампање „Жене живе и на селу“ одржана у Куцури

Оснаживање жена у руралним срединама циљ је кампање „Жене живе и на селу“ која је овога пута окупила жене на трибини у Куцури. Куцура је осмо место у коме се одржава ова кампања симболично покрнута 8. марта Статусном конференцијом у Дому Народне скупштине Републике Србије. У њену реализацију укључени су многи актери, републички и органи јединица локалне самоуправе, удружења грађана и компаније.

Управо са циљем да се укаже на значај примарне здравствене заштите и превентивних прегледа, присутнима се обратила доктор Ана Варга из амбуланте у Куцури врбаског Дома здравља. На трибини су говорили и представици локалне самоуправе – председник и заменица председника општине Врбас.

У сеоским срединама нарочито је приметно да се жене у драстично мањем проценту од мушкараца  јављају као носиоци пољопривредних газдинстава и власници имовине. Зато је јадан од примарних циљева скупа одржаног у просторијама Месне заједнице у Куцури било подстицање жена да активније учествују у друштвеним, културним и привредним токовима. Томе подршку пружају и различите организације цивилног сектора.

Током панел дискусије на којој се са својим искуствима и запажањима обратило неколико успешних жена из Куцуре, могли су се чути предлози како да се жене оснаже и мотивишу. Учеснице панела биле су Аранка Међеши, Нада Хорњак, Јелена Буила и Весна Рагаји Цап, које су говориле о разликама када је у питању живот жена у градовима и  селима.

Ова и остале трибине биће корисне јер ће одређени закључци и примедбе жена из руралних подручја, бити разматране приликом израде законских и других решења која могу да утичу на поправљање њиховог положаја. Кампања је једна од ретких која обилази управо рурална подручја, будући да се јавне расправе и трибине о законским актима углавном одржавају у градовима.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije