ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Култура

Дани традиције у Кули по 12. пут у организацији Мађарског културног центра „Непкер“

Редакција ТВ Бачка | 9. septembar 2019. | 18:54 | Култура

Дани традиције у Кули по 12. пут у организацији Мађарског културног центра „Непкер“

Велика посета и разноврсни програми одликовали су и овогодишње Дане традиције одржане у Кули по 12. пут у организацији Мађарског културног центра „Непкер“. Најмасовније је било такмичење у кувању овчијег паприкаша за који се пријавио велики број екипа. Велики број учесника наступио је и у културном програму на ком су поред домаћина, Мађарског културног центра из Куле, учешће узела друга фолклорна друштва. Манифестација која се редовно одржава почетком септембра на спортским теренима „Гедер“, већ годинама доводи у Кулу и госте из мађарског града Калоча, који је побратим са општином Кула.

Уз наступе фолклораша, Дани традиције обухватили су и изложбе ручних радова, грнчарских производа, везова и сувенира. Незаобилазни део била је и промоција хране. Од првобитне замисли да се негује традиција овдашњих Мађара, манифестација је попримила шири карактер, укључила и друге националне заједнице, и сваке године расте и повећава број посетилаца.

Надалеко су се на кулском Гедеру видели бројни котлићи у којима се кувао овчји паприкаш. Било је присутно преко 60 екипа, многе се искусним куварима, који су редовни учесници овог гастроносмког такмичења. Лоши временски услови омели су завршетак манифестације и скратили њено трајање. Али ни то није покварило утисак учесницима као ни чињеницу да су Дани традиције, у организацији Мађарског културног центра „Непкер“ из Куле, и ове године били прилика за садржајно дружење и представљање народног стваралаштва. Организатори се догодине надају још масовнијој манифестацији, као и бољим временским условима који ће свим посетиоцима омогућити поптпуно уживаање у програмима.

Ostale vesti iz ove kategorije