ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Туризам

Манифестација „Чобански котлић“ и ове године окупила велики број учесника

Редакција ТВ Бачка | 2. septembar 2019. | 17:52 | Туризам

Манифестација „Чобански котлић“ и ове године окупила велики број учесника

Традиционална манифестација „Чобански котлић“, једна од најважнијих у календару активности Спортског удружења „Виногради“, одржана је на теренима овог друштва. „Чобански котлић“ окупио је велики број екипа које су се такмичиле у кувању овчијег гулаша, а које су се првенствено добро забављале и дружиле како унутар екипа тако и једне са другима. Организатори се увек потруде да учесницима обезбеде што боље услове.

Примарно на овом скупу је дружење, али готово нико од кувара није порекао ни да има за циљ да заузме прво или макар једно од прва три места. Поред овчијег меса, традиционалнх зачина и поврћа који улазе у састојке овог јела, свако је имао и неколико кулинарских тајни, које није желео јавно да подели. Док су се састојци кували и крчкали у котлићима, а окупљене екипе проводиле време у дружењу ишчекујући да гулаш буде готов, искористили смо ту паузу да попричамо са некима од учесника манифестације.

На теренима Спортског удружења „Виногради“ одвијау се и меморијални турнир у малом фудбалу, такмичење у кувању пасуља, а о великим црквеним празницима традиционално се приређују окупљања и дружења. Да би се простор одржао у стању до ког су га довели чланови Удружења, неопходан је сталан рад и брига о објектима, јер се нажалост терени повремено нађу и на мети хулигана. Упркос томе, представници Удружења не одустају од намере да негују ову површину и раде на њеном озелењавању, пошумљавању и одржавњу мобилијара за све суграђане. За овдашње становнике такође се припремају два казана гулаша, који се грађанима нуде по повољним ценама. Ово се чини како би и они који се не такмиче, а живе у околини могли да пробају  чувени овчији „Чобански котлић“.

Пошто су се месо и други састијци у котлићима добро укували, дошло је време да се састане стручни жири и оцени узорке 19 гулаша који су се нашли у такмичарској конкуренцији. Чланови жирија и сами су искусни кувари, али посао у оцењивању није им био нимало лак. У мирисима, укусима, уз обиље пића,  окупљени су уживали током читавог дана. Одлика овог окупљања увек је до сада била и добра жива музика која допире до свих делова насеља Виногради и позива комшије да се придруже. Манифестација има велики кулинарски и туристички потенцијал и делује да би уз само мало промоције, за њу могло далеко да се чује.

Опширнији извештај са овог догађаја можете погледати у емисији "Врбаска догађања" на ТВ Бачка.

Ostale vesti iz ove kategorije