ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Спорт

Друго међународно такмичење у роњењу на дах за особе са инвалидитетом у Врбасу

Редакција ТВ Бачка | 5. avgust 2019. | 17:56 | Спорт

Друго међународно такмичење у роњењу на дах за особе са инвалидитетом у Врбасу

У Врбасу је одржана јединствена спортска манифестација  –  Друго међународно такмичење у апнеи за особе са инвалидитетом, односно у статичној апнеи за инвалиде. Апнеа дословно значи престанак дисања, а статичка апнеа је дисциплина која показује колико дуго особа може да задржи дах са лицем и телом под водом. Да би се под водом издржало што дуже и тело привикло на недостатак кисеоника, помажу тренинзи као што су вежбе дисања и аеоробне вежбе, али и медитација и опуштање ума и тела што захтева снажну вољу. Ову дисциплину тешко савладавају и потпуно здраве особе, а посебно јака воља потребна је особама које имају неки облик телесног инвалидитета. Међу онима са инвалидитетом који имају снажну вољу и успешни су у овом спорту је и Милан Шолаја из Куцуре. Он је запажен резултат остварио на претходно одржаном такмичењу у у Словенији где је представљао Србију. Шолаја је сада успео да такмичење доведе у своју општину, на базене спортског центра „Драго Јововић“.

Међу учесницима који су се одазвали Милановом позиву је Љиља Слишковић, која долази из места Жепче у Босни и Херцговини. Раније се бавила роњењем са боцом, а први пут се сусрела са роњењем на дах на последњем такмичењу у Словенији. Тамо је остварила најбољи пласман у женској конкуренцији, а у Врбас је дошла да потврди тај одличан резултат.

Ово такмичење и има за сврху да онима без ограничења покаже шта могу они са ограничењима,  а посебно да стимулише остале. Међу такмичарима из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Словеније и Србије, већина је оних који су упркос инвалидитету успешни у својим професијама. На овом првенству, што свакако представља успех, појавили су се и учесници који су се по први пут опробали у овој дисциплини.

Онима који су се по први пут опробали у овој рониачкој дисциплини претходио је и рад са стручним инструкторима апнее. На такмичењу у Врбасу било је присутно двоје инструктора. Прва Саглара Манџијева из далеке Русије, односно тамошње Републике Калмикије. Док Аленка Фидлер долази из Словеније и има богато искуство у ронилачкој обуци особа са инвалидитетом. Ради по ИДА методи коју је развио Бранко Равнак.

Осим у базену учеснике скупа на рукометном терену окупили су Милан Шолаја и Матеј Ледник чиме је ово било увођење особа са инвалидитетом у нову спортску дисциплину. На овом спортском окупљању било је и инвалидних особа које су само дошле да дају подршку, али су се кроз присуство и дружиље укључиле у активности.

Била је ово победа спорта, резултата, изазова, напора, али пре свега воље. У мушкој конкуренцији неприкосновен је био домаћин Милан Шолаја који је задржао дах 5 минута и 15 секунди. У женској конкуренцији са непуна два минута под водом победила је Љиља Слишковић из Босне и Херцеговине. Идеја за одржавање овакве врсте такмичења са управо овим учесницима потекла је из Словеније, а настала је у оквиру манифестације „Дан без колица“ која је имала за циљ да укаже на то да се особе са телесним оштећенима далеко боље сналазе у води. Боравак у води омогућава им да унапреде укупно стање свог организама али их подстиче и да се осећају здравије и виталније у свакодневним животним активностима. Судћи према ономе што смо забележили на базенима у Врбасу, идеја и њена конкретизација су несумњиво потврђене, а нижу се и значајни успеси.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije