ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Састанак у Oпштини о укључивању неформалног сектора у процес управљања отпадом

Редакција ТВ Бачка | 10. jul 2019. | 15:49 | Друштво

Састанак у Oпштини о укључивању неформалног сектора у процес управљања отпадом

Представници локалне самоуправе у Врбасу састали су се са представницима и консултантима Немачке организације за међунаордну сарадњу – ГИЗ - како би сумирали досадашње и договорили наредне активности на плану укључивања неформалног сектора у процес управљања отпадом. Ово укључивање од изузетне је важности будући да се већина отпада за рециклажу у Србији, односно око 80%, сакупи у неформалном сектору и то у великом делу од стране припадника ромске популације. Стога је предвиђено да се у Куцури оснује задруга сакупљача секундарних сировина и да јој се обезбеди парцела што би ову делатност учинило економски и еколошки одрживом и увело је у легалне токове.

До сада су у општини Врбас већ организоване обуке за сакупљаче које су се тицале заштите на раду и здравствене заштите, а обезбеђена је и заштитна опрема. Овај пројекат немачки ГИЗ реализује, осим у Врбасу, у још 16 локалних самоуправа у Србији. У плану је и формирање базе података јер је процена да у сакупљању рециклажног отпада у нашој земљи неформално учествује 30-50.000 људи. Како је још истакнуто на састанку, поред општина и њихових одељења и служби, у овај пројекат биће потребно укључити и Центре за социјални рад, Националну службу за запошљавање, саобраћајну и комуналну полицију. Крајњи циљ је отварање нових, такозваних „зелених“ радних места у области управаљања отпадом и заокруживање целокупног процеса третмана комуналног отпада.  

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije